115

Dette betyr energimerket i boligen

Lokasjonen, prisen og planløsningen betyr nok mest når du skal kjøpe bolig, men å også tenke på energimerkingen, blir stadig viktigere på grunn av de økende strømprisene.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

20. september 2023
https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230920123602447.jpg?maxwidth=2000 https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230920123602447.jpg?maxwidth=900
0

Energimerket forteller deg hvor energieffektiv boligen er og hvilke energikilder som finnes i boligen. Dette antyder om det er lave eller høye oppvarmingsutgifter, og skal gjøre oss bevisste på energibruk og valget av energikilder – noe mange har blitt i takt med de stadig høyere strømprisene.

Merket er sammensatt av to deler:

en energikarakter og en oppvarmingskarakter = energistandarden i boligen.

Energimerket gir verdifull innsikt i boligens energiytelse og kan påvirke både prisen og attraktiviteten til boligen din på markedet. Så sørg for å forstå hva energimerket sier om din bolig, og bruk denne informasjonen til din fordel i boligtransaksjoner.

Del 1) Energikarakteren: A–G

Denne karakteren gir innsikt i energistandarden til boligen, og hva du kan forvente av energiforbruk. Skalaen går fra A (best) til G (dårligst). Her er en kort oversikt over hvordan karakterene er delt inn:

  • A–B: Lavenergibygninger, inkludert passivhus, som ofte overgår de strenge kravene i byggeforskriftene og/eller har et effektivt varmesystem.
  • C: Nye bygninger som i hovedsak følger de nyeste byggeforskriftene, samt bygninger etter noe eldre forskriftskrav med effektivt varmesystem.
  • D–G: Eldre bygninger som ble bygget i henhold til tidligere forskrifter enn de vi har i dag. Gamle hus uten oppgraderinger får vanligvis en karakter nær bunnen av skalaen.

Del 2) Oppvarmingskarakteren: rød–grønn 

Denne karakteren vurderer hvor mye av energien som brukes til oppvarming som kommer fra fornybare eller ikke-fornybare kilder. 

Oppvarmingskarakteren sier ingenting om hvor mye energi boligen bruker. 

Her er noen eksempler på oppvarmingskarakterer:

  • Grønn karakter (best) betyr at du bruker fornybar energi som bioenergi. Å bruke sol, ved, varmepumpe og fjernvarme gir god oppvarmingskarakter.
  • Gul karakter kan fås med en luft-til-luft-varmepumpe og lukket vedovn, sammen med direkte elektrisk oppvarming.
  • Rød karakter (dårligst), derimot, betyr at du er avhengig av elektrisitet, olje eller gass. Parafin og mineralolje ble forbudt å bruke til oppvarming i eksisterende boliger i 2020. 

Merk deg at det ikke er noen sammenheng mellom energikarakteren og oppvarmingskarakteren. Eksempelvis kan en bolig som bruker mye energi med et biobasert oppvarmingssystem få energimerket grønn F.

Les også: Kraftige tiltak i vente for boliger med dårlig energimerking

Energiattest

Når boligen er energimerket, blir den tildelt en energiattest. Denne attesten må fremlegges når du leier ut eller selger boligen din. I tillegg til å oppfylle et juridisk krav, gir energiattesten også nyttig informasjon om hvordan du kan øke boligens energieffektivitet.

Energiattesten er gyldig i ti år, men den kan oppdateres når som helst hvis du gjennomfører energitiltak. Dette kan bidra til å øke boligens attraktivitet på markedet.

Husk også at dersom du vurderer å kjøpe en bolig, bør du be om å se energiattesten. Dette vil gi deg verdifull informasjon om hva du kan forvente med hensyn til energiforbruk og oppvarmingskilder.

Du kan energimerke boligen din selv på Energimerking.no

Kraftige tiltak i vente for boliger med dårlig energimerking
3145
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også